chiara-160x122.jpg

Fokolarekurs 2019

 

Ord att leva
 september 2019 

“Därför skall ni trösta och bygga upp varandra”

(1 Thess 5:11) 

Läs mer...

Dialog och politiken, kan de nämnas tillsammans?”                                    

 

Folkomröstningen i Katalonien (Spanien) oktober 2017, som förklarades olaglig, gav upphov till mycket politisk och social oro som framförallt berörde ungdomarna. 

Martì är katalan och kommer från en stad nära Barcelona, men flyttade till Madrid för sina studier. Som medlem i focolareungdomarna (”gen”) delar han idealet om enhet med andra ungdomar i olika regioner i Spanien och berättar att ”trots de gemensamma värderingarna med dem var det tufft under de första månaderna i Madrid. Dessutom var jag den enda katalanska student i min bostad och blev därför misshandlad. Bland de gen hade vi många diskussioner som alltid slutade med att vi blev arga. En dag beslöt vi därför att lösa det genom att verkligen lyssna på varandra. Vi började förstå att det viktigaste var att släppa våra idéer och aldrig tappa dialogen, och att alltid respektera varandra. Jag kan inte säga att vägen därmed har blivit enkel, men vi förstod att problem kan lösas när vi lyssnar på varandra och inte påtvingar våra åsikter.” 

                                                                                                                 

Alba är också katalan och berättar att tiden efter folkomröstningen var ett riktigt test för henne och de andra gen: ”På de sociala medierna hade några gen skrivit sina starka övertygelser om idéerna från en eller annat parti som sårade mig djupt. Men jag hade inte tänkt på att mitt egna sätt att uttrycka mig kanske kunde såra andra som inte håller med mig. 

Vi började reflektera på vad det betyder när vi säger att vi är ”beredda att ge livet för varandra.” När skulle vi behöva tillämpa detta i praktiken? Kanske var nu tillfället att göra det. 

Och vi bestämde oss för att träffas alla gen i Spanien för att klargöra saken. Det var inte lätt för vi var många och vi kunde inte berätta allt vi kände inom oss. Till exempel i ett personligt samtal med Laura märkte jag att det var mycket känsligt för henne, hur kunde vi ta upp saken utan att såra varandra? När hon då föreslog att göra en pakt, var jag helt överraskad, ingen hade aldrig föreslagit något sådant för mig. Men det fungerade eftersom vi från detta ögonblick lyckades ha en dialog. Målet var inte längre att försvara våra idéer, men att ta hand om varandra och låta den andra uttrycka sina idéer. 

Denna erfarenhet fick mig se det politiska läget i ett annat ljus, och förstå att det som är viktigast är inte är att ha rätt men att alltid se människan bakom idéerna. 

Det har inte ändrat våra övertygelser, vi ser annorlunda på saker oss emellan och det är inte lätt. Ibland måste vi be om ursäkt, men vi fattar att båda positiva och negativa saker ingår vår erfarenhet. Missförståelsen har omvandlats till något större: inte uppgivenhet eller bara respekt. Det är en ros som är värd mer än alla törnen tillsammans.” 

 

Copyright © 2015 Focolarerörelsen i Sverige - All Rights Reserved.